REFLÜ
Günde yaklaşık 10-15 kez mide içeriğinin yemek borusuna geçmesi normal bir olaydır. Reflü hastalığı, yemek borusuna geçen bu mide içeriğinin rahatsızlık yaratması ve yemek borusu hasarına neden olmasına denir. Reflü hastalığının çoğu yemek borusunda yara oluşturmayan formudur . Bu formda endoskopi yapılınca yemek borusu alt ucunda mide asidine bağlı çizgilenmeler olan özefajit görülmez, ancak bu reflü olmadığı anlamına gelmez. Genel olarak insanların %40’ında hayatlarının herhangi bir dönemlerinde reflü yakınması gelişmektedir.
Reflü belirtileri ve sebepleri nelerdir?
Mideden ağıza kadar görülebilen özellikle yemeklerden sonra ve sırt üstü uzanınca gelen yanma reflü belirtisidir. Mideden yediklerimizin ağza gelmesi , yutma güçlüğü, göğüs ağrısı daha sık görülen belirtilerdendir. Öksürük, diş çürükleri, ağrılı yutma daha nadir görülen belirtilerdendir. Reflüye bağlı göğüs ağrısı olan hastalar genellikle öncelikle ağrının niteliğini ayırt edemediklerinden kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanlarına başvururlar. Başka bir neden saptanmayan hastalar gastroenteroloji doktoruna başvurduğunda şikayetlerinin niteliği, yapılan endoskopi sonucunda reflü tanısını rahatlıkla alabilirler.
Genellikle boğazda yanma, ses kısıklığı, öksürük ve yutma güçlüğü olan hastalar kulak-burun-boğaz doktoruna başvurmaktadırlar.
KBB doktorunca yapılan muayenede ses tellerinde ödem ve polip gibi bulgular hastanın şikayetlerinin reflüye bağlı olduğunu düşündürmektedir.
Normalde yemek borusu ve mide arasında bir kapak vardır. Açlıkta mide asidinin, toklukta yenilen yemeklerin yemek borusunu geri kaçışını bu kapak önler.
Mide fıtıkları (yani midenin yemek borusuna bağlantı bölgesindeki bağların zayıflayarak göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşması, kapak sisteminin yetersiz çalışması (LES gevşekliği) mide asidi ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçışına neden olur.
Gastroparezi denilen mide tembelliğinde (bu genel olarak kontrolsüz şeker hastalarında olur) sindirilmeyen ve bağırsaklara ilerletilemeyen mide içeriği yemek borusu ve ağza gelebilir. Şişmanlık, stres, hamilelik, karın bölgesini sıkan dar kıyafetler reflüye neden olabilir.
Kullanılan bazı ilaçlar (bazı tansiyon , depresyon ilaçları, ağrı kesiciler vb) kapak sistemini gevşeterek reflü ye neden olabilir.
Reflü tedavisi nasıldır?
Tedavide amaçlar
- Reflüyü azaltmak
- Yemek borusunun hareketlenmesini sağlamak
- Mide boşalmasını hızlandırmak
- Mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın basıncını yükseltmek
Yaşam tarzı değişiklikleri
- Kilo verme
- Az ve sık beslenme
- Diyet değişikliği(Yağ, çikolata ve kafein tüketiminin azaltılması)
- Sigara ve alkolün kesilmesi
- Yatak başının yükseltilmesi
- Uyumadan 3 saat öncesinden gıda ve sıvı alımından kaçınmak
İlaç tedavisi
Proton pompa inhibitörleri à En önemli grup. Reflü bunlarla tedavi edilir. Tedavi süresi endoskopik görünüme göre en az 2 ay olmak üzere 1 yıla kadar uzayabilir. Bu tedaviden sonra genellikle aralıklı tedaviye (örneğin 1 hafta al – 1 hafta alma) veya duruma göre tedavi (şikayetin olunca 3 gün al, sonrasında kullanma) tedavisine geçilir.
- H2 reseptör blokerleri
- Antiasitler
- Prokinetikler
!!! Unutulmamalıdır ki reflü tekrarlayabilen bir hastalıktır ve reflü kontrolündeki en önemli basamak diyete uymak ve yaşam tarzımızı değiştirmekten geçmektedir.
0 Comment