PROBİYOTİKLER
Ağız yoluyla yeterli miktarda alındığı zaman kişinin sağlığı ve fizyolojisi üzerine pozitif anlamlı etki yapan, yararlı canlı mikroorganizmalardır.Probiyotikler sadece immun sistemi güçlendirmek ve daha iyi bir sağlık için değil, aynı zamanda nörolojik bozuklukları, sindirim sorunlarını ve zihinsel hastalıkları tedavi etmek için de kullanılırlar.
Probiyotiklerin faydaları bağırsaktan başlar. Söylemesi ilginç ancak tüm vücut bağışıklık sistemimizin %80’i sindirim sistemindedir. Bağışıklık sistemimizin etkisine ek olarak,sindirim sistemimiz tüm vücut sinir sistemimizin 2. büyük bölümüdür. Bu sinir sistemi enterik (yani bağırsağı ilgilendiren) sinir sistemi adı verilir. Yani bağırsaklarımız direk beynimiz ile bağlantılı kendi sinir sistemine sahiptir. Bu yüzden bağırsaklara ikinci beyin adı verilir. Bu yüzden düşüncelerimiz, stres hemen bağırsaklarımızı etkiler. Bu yüzden kaygılı ortamlarda tuvalet ihtiyacımız gelir.
Tiroid rahatsızlıkları, kronik yorgunluk, eklem ağrıları, sedef hastalığı, otizm ve birçok hastalığın bağırsaktan kaynaklandığına dair çalışmalar yürütülmektedir. Yani sindirim sistemimizin vücuttaki birçok rahatsızlığın kaynağı olduğu düşünülmektedir. Özellikle bugün maruz kaldığımız birçok toksin ,GDO’lu gıdalar, sağlıksız besin maddeleri bağırsak dengemizi bozarak sindirim fonksiyonumuzun azalmasına, besin maddelerinden alacağımız faydanın azalmasına, kötü kolesterolden kurtulamamamıza neden olmaktadır. Bu da vücutta kronik inflamasyona (iltihaplanma) yol açarak kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.
Sindirim sağlığınızı düzetmenin sırrı, bağırsağınızdaki iyi ve kötü bakterileri dengelemektir. Eğer sağlıklı olmayı planlıyorsanız hergün probiyotik içeren besinler ve gıda takviyeleri almayı düşünmelisiniz.
Peki probiyotikler nedir?
Probiyotikler sindirim sisteminde bulunan, vücudun besinleriden faydalanma fonksiyonunu destekleyen ve infeksiyonlar ile savaşan bakterilerdir. Cildiniz ve sindirim sisteminiz 2000 çeşit bakteri barındırmaktadır. Probiyotiklerin faydaları immun sistemi ve sindirim sistemini desteklemenin yanısıra güzel bir cilde sahip olmanıza da katkı sağlamasıdır.
İyi bağırsak bakterileri şunlardan sorumludur:
- B12 vitamini, bütirat ve K2 vitamin üretimi
- Kötü bakteri ve mantarların yok edilmesi
- Zararlı bakterileri yok eden enzimler oluşturma
- IgA ve T lenfositlerin stimülasyonu (Bağışıklık sistemi desteklenmesi)
Probiyotikler dünyaya adım attığımızdan beri içimizdeler. Yenidoğan doğum sırasında annenin doğum kanalına girdiğinde ilk kez annesinin bakterilerine maruz kalır. Bu olay bebeğin sindirim sisteminde bir takım olayların başlamasına neden olur ve bebeğin bağırsakları faydalı bakteri üretmeye başlar.
Eğer yeterli probiyotiğe sahip değilseniz sizde görülebilecek olası hastalıklar arasında sindirim bozuklukları, cilt sorunları, mantar enfeksiyonları, otoimmun hastalıklar (yani vücudun kendi kendisine ürettiği, yani kısaca kendi hücrelerini düşman olarak belirlediği hastalıklar), sık soğuk algınlıkları ve grip sayılabilir.
Eskiden beslenme açısından daha şanslılardı. Daha verimli bir topraktan, daha taze ve organik olarak besin maddeleri alabiliyorlardı. Artık katkı maddeleri, toprağı ilaçlama gibi nedenler yüzünden vücudumuza giren besin maddeleri ya çok az ya da hiç probiyotik içermemekte, hatta gıdalarda yer alan antibiyotikler vücudumuzdaki faydalı bakterileri öldürüp, zararlı bakterilerin çoğalması için ortam hazırlamaktadır.
Diyetinizde daha fazla probiyotik gıdalar ve gıda takviyeleri ekleyerek şu faydaları görebilirsiniz:
- Daha güçlü bir bağışıklık sistemi
- Daha iyi bir sindirim
- Vitamin üretimi ve artan emilim nedeniyle artan enerji
- Daha iyi solunum sistemi
- Daha sağlıklı bir cilt (probiyotikler egzema ve sedef hastalığının doğal tedavisidir)
- Daha az soğuk algınlığı ve grip
- Huzursuz bağırsak sendromu ve iltihabi bağırsak hastalıklarından kurtulma
- Kilo kaybı
Probiyotiklere en çok zarar verenler nelerdir?
Çocuklar da dahil olmak üzere birçok insan antibiyotik kullanımı, klorlu ve florürlü su kullanımı, yüksel karbonhidratlı diyetler, antibiyotik kalıntıları içeren et ve süt gibi gıdalar nedeniyle probiyotik desteğine ihtiyaç duymaktadırlar (Maalesef bu kimyasallar sindirim sistemimizdeki faydalı bakterileri öldürüyorlar)
İşte vücudumuzun muhteşem probiyotiklerin faydalarını almamızı engelleyen 7 probiyotik katili:
- Reçeteli antibiyotikler
- Musluk suyu
- Şeker
- GDO’lu gıdalar
- İşlenmiş tahıllar
- Duygusal stres
- Kimyasallar ve ilaçlar
Bağırsak florasını iyileştirmek için bu probiyotik katillerinden uzak durmaya dikkat edin. Eğer dikkat edilmezse sindirim sisteminiz kötü bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler için bir üreme alanı haline gelebilir.
Bu sorunu gidermek ve bağırsaklarınızı iyileştirmenin tek yolu, kötü bakterileri besleyen gıdaları ortadan kaldırmak ve probiyotik bakımından zengin yiyecek ve gıda takviyelerini tüketmeye başlamaktır. Böylece probiyotikler kendi mucizelerini gerçekleştirebilirler.
Probiyotiklerinyararları ve yararlarının gösterildiği hastalıklar nelerdir?
- İmmun sistemi güçlendirmek (Daha az hastalık)
- İdrar yolu enfeksiyonlarını önleme ve tedavi etmek
- Sindirim fonksiyonunu geliştirmek
- İltihabi bağırsak hastalıklarını iyileştirme
- Egzemanın kontrolü ve önlenmesi
- Gıda kaynaklı alerjik hastalıklar ile mücadele
- Soğuk algınlığı ve griple mücadele (bağışıklık sistemi fonksiyonunu güçlendirerek)
- Böbrek taşlarını tedavi etmek
- Dişeti hastalıklarının önlenmesi
- Ülseratif kolit ve crohn hastalığı tedavisine katkı sağlamak
- Karaciğer hastalıklarının tedavisi
- Kanserle savaş
- Kolesterolü düşürmek
- Ülsere neden olan bakterilerle savaşma
- Akne tedavisi
- Kilo verme
Sisteminize daha fazla probiyotik almak için neler yapmalıyız?
- Daha çok ekşili gıdalar tüketin. İçerdikleri asitik bileşikler sonucunda vücudunuzda belirli bir Ph değeri oluşturup probiyotik bakterilerin gelişimine destek sağlarlar.
- Probiyotik içeren gıdalar tüketin.
- Vücudunuzdaki probiyotikleri besleyin. Diyetinize kaliteli lif eklemek probiyotiklerin vücudunuzda artmasına neden olabilir.
- Kaliteli bir probiyotik gıda takviyesi alın.
Probiyotikli gıdalar nelerdir?
- Kefir: Eğer tadını seviyorsanız diyetinizi mutlaka günde 1 kez kefir ekleyerek probiyotik bakterilerinize fayda sağlayabilirsiniz.
- Yoğurt
- Lahana turşusu
- Tarhana
- Ekşi mayalı ekmek
- Boza, şalgam
Ancak bu gıdaları ne kadar tüketirseniz tüketin almanız gereken probiyotik bakterileri almak iiçn mutlaka bir probiyotik takviyesine ihtiyacınız var.
0 Comment