PROBİYOTİK GIDALARIN VE GIDA TAKVİYELERİNİN OLASI YAN ETKİLERİ
Probiyotikler tüketildiklerinde benzersiz faydalar sağlayan faydalı bakterilerdir. Bunlar yoğurt, kefir, lahana turşusu, kimchi ve kombucha gibi fermente gıdalar yoluyla ek olarak alınabilir veya doğal olarak tüketilebilirler.
Probiyotik takviyeleri ve gıdaları sindirim sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesi ve bazı kronik hastalıkların tedavisinde etkilidirler.
Probiyotik kullanımının sağlığa birçok faydası bulunurken yan etkileri de olabilir. Bunlar hafif yan etkilerdir ve yalnızca nüfusun küçük bir yüzdesini etkiler. Bununla birlikte, ciddi bağışıklık sistemi zayıf olan bazı insanlar daha ciddi komplikasyonlar yaşayabilir.
Bu makale ile probiyotiklerin sık görülen olası yan etkileri ve bunların nasıl azaltılabileceği anlatılmaya çalışıldı.
1. Probiyotiklerin beklenmeyen sindirim sistemi sorunlarına yol açtığı görülebilir.
Çoğu kişi probiyotik kullanımı ile yan etkilere maruz kalmamakla birlikte, bakteri bazlı probiyotik takviyeleri için en yaygın olarak bildirilen reaksiyon, geçici bir gaz ve şişkinlik artışıdır. Bazen sadece gaz ve şişkinlik için kullandığımız kullandığımız bu gıda takviyelerinin neden bu yan etkiye neden oldukları tam bilinmemekle birlikte, birkaç haftadan sonra hızla azalmaktadır.
Gaz, şişkinlik birkaç haftadan fazla sürüyorsa probiyotik kullanmayı bırakın ve birdoktora danışın.
ÖZETLE
Bazı insanlar, probiyotik almaya başladıklarında gaz, şişkinlik, kabızlık yaşarlar. Bu yan etkiler birkaç hafta içinde düzelmelidir.
2. Probiyotik gıdalardaki aminler baş ağrısını tetikleyebilir.
Yoğurt, lahana turşusu ve kimchi gibi bazı probiyotik açısından zengin gıdalar biyojen aminler içerir. Probiyotik bakımdan zengin gıdalarda bulunan en yaygın aminler histamin, tiramin, triptamin ve feniletilamin’dir. Aminler merkezi sinir sistemini harekete geçirir, kan akışını arttırır veya azaltır ve maddeye duyarlı kişilerde baş ağrılarını tetikleyebilir.
Baş ağrısı belirtileri de dahil olmak üzere bir gıda günlüğü tutmak, fermente gıdaların sizin için sorunlu olup olmadığını netleştirmenize yardımcı olabilir.
Probiyotik açısından zengin gıdalar belirtilerinizi tetiklese, bir probiyotik takviye daha iyi bir seçim olabilir.
ÖZETLE
Probiyotikler bakımından zengin fermente gıdalar doğal olarak aminler içerir. Bazı insanlar bu gıdaları yedikten sonra baş ağrısı yaşayabilir ve bunun yerine probiyotik takviyeleri tercih edilmelidir.
3. Bazı suşlar histamin seviyelerini arttırabilir.
Probiyotik takviyelerinde kullanılan bazı bakteri türleri, insan sindirim sistemi içinde histamin üretebilir. Histamin, normalde bağışıklık sisteminiz tehlike algıladığında üretilen bir moleküldür. Histamin seviyeleri yükseldiğinde, kan damarları etkilenen bölgeye daha fazla kan getirmek için genişler. Damarlar daha geçirgen hale gelir. Böylece bağışıklık hücreleri herhangi bir patojenle savaşmak için ilgili dokuya kolayca girebilir. Bu işlemsonucunda etkilenen bölgede kızarıklık ve şişme yaratır ve ayrıca kaşıntı, sulu gözler, burun akışı veya nefes darlığı gibi alerji semptomlarını tetikleyebilir.
Bazı histamin üreten probiyotik türleri arasında Lactobacillus buchneri, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus hilgardii ve Streptococcus thermophilus bulunur.
ÖZETLE
Bazı probiyotikler histamin üretimini tetikleyebilirler. Histamin intoleransı olan kişiler bu probiyotik takviyelerinden kaçınmak isteyebilirler.
4. Bazı içerikler yan etkilere yol açabilir.
Allerjik bünyesi olan insanlar probiyotik takviyelerinin hatta kullandıkları tüm ilaçların ve besin maddelerinin içeriklerini okumalıdırlar. Örneğin, bazı takviyeleri süt, yumurta veya soya gibi alerjenleri içerir. Alerjik bir reaksiyonu tetikleyebilecekleri için, bu maddeler ve bu maddeleri içeren gıda takviyeleri alerjik olanlar tarafınca alınmamalıdırlar.
Güçlü probiyotikleri içermesine ek olarak, bazı takviyeleri de prebiyotikler içerir. Bunlar insanların sindiremediği bitki lifleridir, ancak bakteriler yiyecek olarak tüketebilirler. En yaygın olanı laktuloz, inulin ve çeşitli oligosakaritlerdir. Bu prebiyotik maddelerin alınması bazı kişilerde aşırı gaz ve şişkinliğe yol açabilir.
ÖZETLE
Bazı probiyotik takviyeleri bazı insanlarda yan etkilere neden olabilecek allerjenler, laktoz veya prebiyotik lifler içerebilir. Kişiler probiyotikleri kullanmadan önce içeriklerini ayrıntılı bir şekilde okumalıdırlar.
5. Bazı kişilerde enfeksiyon riskini arttırabilirler.
Probiyotikler, nüfusun büyük çoğunluğu için güvenlidir, ancak herkes için en uygun olmayabilir. Nadir durumlarda, probiyotikte bulunan bakteri veya mayalar, kan dolaşımına girebilir ve duyarlı kişilerde enfeksiyonlara neden olabilir. Probiyotiklerden enfeksiyon riski en yüksek olanlar arasında, bağışıklık sistemi baskılanan, hastaneye yatışları uzayan, ven kateterleri olan veya yeni ameliyat olmuş kişiler bulunmaktadır. Bununla birlikte, bir enfeksiyon geliştirme riski çok düşüktür ve genel popülasyon hakkında klinik çalışmalarda ciddi enfeksiyon riski bildirilmemiştir.
Lactobacilli bakterileri içeren probiyotik alan bir milyon kişiden yalnızca birinin bir enfeksiyon geliştireceği tahmin edilmektedir.
Araştırmalar şiddetli akut pankreatitli hastaların probiyotikleri almaması gerektiğini göstermiştir.
ÖZETLE
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, venöz kateterlerli hastalarda, yakın zamanlı ağır ameliyat öyküsü olanlar, şiddetli akut pankreatit hastaları veya uzun hastane yatış süreleri olan hastalarda probiyotik kullanılmamalıdır.
Probiyotikler genel olarak oldukça güvenilir desteklerdir ve kişilerin diyetinde ve kullandığı supplementler arasında mutlaka gıda veya gıda takviyesi şeklinde bulunmalıdırlar.
0 Comment